VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell en Core Lab kwamen vorige oliecrash goed door

De scherpe olieprijsdaling heeft grote gevolgen voor de resultaten en bedrijfsvoering van de oliesector. Hoe doen Shell en oliedienstverlener Core Lab het deze keer in vergelijking met de laatste keer dat de olieprijs kelderde?

In 2008 ging de olieprijs in een halfjaar tijd van 145 dollar naar 34 dollar per vat. Dat was een daling die heftiger was dan die van het afgelopen halfjaar. Op de daling volgde echter ook snel weer een sterk herstel.

Of dat deze keer weer het geval is zal moeten blijken. Desondanks kan het nuttig zijn beide situaties te vergelijken vanuit het perspectief van de ondernemingen zelf.

1. Omzet en winst: onder druk
De olieprijsdaling is bij Shell al te zien in de cijfers. De kwartaalomzet kwam ruim 15 procent lager uit dan een jaar geleden. De winst zonder eenmalige posten steeg wel nog met 12 procent. In 2009 zakte de omzet met 40 procent en de winst met 69 procent.

Core Lab boekte in het laatste kwartaal van 2014 nog een omzetgroei van 0,8 procent en een winstgroei van 6,3 procent.

Het bedrijf verwacht voor het lopende kwartaal echter een omzetdaling op jaarbasis van 12 procent en een daling van de winst per aandeel met 20 procent. Deze omzetdaling is vergelijkbaar met die in 2009 (-11 procent). De winst per aandeel zakte dat jaar met 60 procent.

2. Dividend: stijgt door
Shell slaagde erin om het dividend na 2008 te laten groeien ondanks de sterke winstdaling in 2009. Vooralsnog gebeurt dit nu ook. Aandeelhouders krijgen over het vierde kwartaal van vorig jaar 4 procent meer dividend uitgekeerd dan over het vierde kwartaal van 2013.

Core Lab begon pas in 2008 met dividend uitkeren en kreeg meteen te maken met een fikse winstdaling in 2009. Net als bij Shell steeg het dividend jaar op jaar door. Dat gebeurt vooralsnog nu ook. Over het laatste kwartaal wordt 10 procent meer uitgekeerd dan een jaar eerder.

3. Vooruitzichten: gematigd optimistisch
Zowel Core Lab als Shell is gematigd positief over de toekomst. Core Lab verwacht dat vraag en aanbod op de oliemarkt eind 2015 weer in balans zullen zijn. Shell schroeft de investeringen weliswaar flink terug, maar topman Ben van Beurden sprak de verwachting uit dat de olieprijs zal herstellen.

Shell was in 2009 ook terughoudend over de vooruitzichten voor de olie- en gasmarkt en vreesde een diepe recessie in de VS. Core Lab voorzag ook een verdere krimp van de Amerikaanse olie- en gassector.

4. Koers: Shell blijft redelijk liggen, Core Lab zakt in
De koers van het aandeel Shell kreeg donderdag een tik van enkele procenten. Shell is echter de afgelopen maanden, terwijl de prijsdaling zijn beslag kreeg, behoorlijk blijven liggen. De afgelopen maanden is er circa 10 procent van het aandeel afgegaan, maar ten opzichte van een jaar geleden staat Shell nog in de plus.

Dat was in 2009 heel anders. Toen verloor Shell in negen maanden tijd een derde van zijn waarde. Het aandeel Core Lab bereikte vorig voorjaar de hoogste koers ooit. Sindsdien is er circa 45 procent van de koers afgegaan. Van piek naar dal verloor Core Lab in 2008 en 2009 circa 70 procent.

Overall
Shell en Core Lab zijn de vorige olieprijskrach goed doorgekomen. De resultaten herstelden snel, het dividend groeide door en de koersverliezen werden weggewist. De bedrijven waren achteraf te voorzichtig met hun verwachtingen.

Dat positieve scenario ontspon was uiteindelijk ook te danken aan het herstel van de olieprijs die begin 2010 alweer boven de 70 dollar per vat stond.




Gerelateerde artikelen